Aanleiding
Inspiratie is soms een lastig dingetje. Gelukkig zijn er altijd andere fotografen die werk maken waardoor je geïnspireerd en verrast kan raken. Tijdens mijn opleiding als fotografisch vormgever aan de fotovakschool Amsterdam kreeg ik de opdracht mij te laten inspireren door een andere fotograaf of fotografische stroming voor een eigen serie beelden. Dat levert keuzestress op want je krijgt tijdens je opleiding nogal wat beeld en fotografen voor je kiezen waar je redelijk van onder de indruk kan raken. Na lang nadenken had ik mijn keuze beperkt tot twee kandidaten die mij nog steeds tot inspiratie dienen.
Takashi Suzuki
Tijdens een bezoek aan Unseen 2014 was er voor mij één fotograaf die er uit sprong en die in mijn hoofd bleef rondspoken. Hij maakte opnamen van sponsjes en schuursponsjes, meer precies hij fotografeerde constructies gemaakt van bovengenoemd materiaal die zich pas na nadere beschouwing openbaarden als de alledaagse voorwerpen die het waren. Strak gefotografeerd op een zwarte achtergrond met een grote eenvormigheid in presentatie. Dit was werk van de Japanse fotograaf Takashi Suzuki.
Bernd Becher
Een tweede kandidaat voor deze opdracht was Bernd Becher die in de jaren 50 van de vorige eeuw ook met grote eenvormigheid ingenieursbouw fotografeerde samen met zijn vrouw Hilla Becher. Hoewel achteraf een duidelijke parallel zichtbaar is tussen beide fotografen was dat voor ik aan mijn vooronderzoek begon nog niet direct duidelijk. De Bechers stonden aan de wieg van een fotografische stroming die al langer mijn belangstelling had. Namelijk de Becher Schule.
Keuze; Toeval of niet?
Ik moest een keuze maken: Laat ik mij inspireren door sponsjes of door eenvormig gefotografeerde ingenieursbouw en de adepten die hieruit waren voortgekomen. Na diepgaand historisch onderzoek bleek die keuze niet nodig te zijn. Suzuki heeft een direct verband met de fotografie van Becher van 65 jaar geleden.
In deel 2 van dit blog ga ik daar verder op in.
Foto: Takashi Suzuki